ceturtdiena, 2024. gada 11. jūlijs

Grāmatnieki ceļo uz Lubānu


24.-25.08 dosimies ceļojumā uz Odzienu, Vietalvu, Lubānas un Madonas apkārtni.

Kopienas Grāmatnieki ceļo ļaudis dosies kārtējā pilnveidojošajā un izglītojošajā izbraukumā. Lielais mērķis ir Dzejnieces Broņislavas MARTUŽEVAS 100 gades sarīkojums Lubānā, Dzejas klētī, kas notiks svētdien 25.augustā 15.00. Bet mēs ceļā dosimies jau sestdienā un pa ceļam viesosimies Odzienā, Vietalvā un citās vērtīgās un iezīmīgās kultūrvietās.

25.08 Dzejas klētī Broņislavas simtgades dzejas diena Lubānā DZIMST DZIESMAS TAUTĀ, DZIMST… Broņislavas Dzejas dārzā. Piedalās Folkloras kopa “Ceidari” u.c.. Nošu grāmatas “Dzimst dziesmas tautā, dzimst… Broņislavas Martuževas dziesmu grāmata” atvēršana un daudzinājums. Pētera Korsaka fotogrāfiju izstāde.


Ceļojumu kā allaž sāksim Pie Stacijas pulksteņa Rīgā. Plkst 8.00. izlīkumosim Rāmavu un Ķekavu, kur uzņemsim vēl braucējus. Braucam pa Daugavas kreiso krastu un varam uzņemt brauktgribētājus vēl arī Daugmalē, Tomē, Jaunjelgavā un citviet pa ceļam (pēc vienošanās).

Rīta kafijas pauze Romantiskā kafejnīcā pie Kokneses tilta. Tad dodamies tālāk.

Pirmā kultūrvieta, kurā viesosimes un muižas gida stāstījumā klausīsimies, būs īpaši interesantā Odzienas muiža. Patlabanējie muižas saimnieki par šo vietu raksta muižas mājas lapā:

“Pusotras stundas brauciena attālumā no Rīgas, starp Pļaviņām uz Ērgļiem, vietā kur Daugavas ieleja strauji pāriet Vidzemes augstienē, jau kopš seniem laikiem atrodas Odzienas (Odensee) muiža ar parku, saimniecības ēkām un lepnu neogotisku pili, kuras pirmsākumi skaitāmi jau no 1455.gada.” - https://odzienasmuiza.lv/

Izlūkojuši Odzienas muižas parku, tālāk izbrauksim Vietalvas apkaimes jaukās un redzēt vērtās vietas - dabas un kultūras zīmes lūkosim vietējā novadpētnieka Andra Rūtiņa vadīti.

Nakšņosim viesu mājā Zvaigznītes Aiviekstes krastā. https://www.zvaigznites.lv/

Svētdienas garais rīts atausīs naktsmītnē Zvaigznītes izteiksmīgās Aiviekstes upes krastā. Pēc brokastīm aizstaigāsim uz netālo Meirānu Veco Cepli, kur dzimis un par nozīmīgu vietu uzskatījis viens savulaik spožākajiem latviešu tenoriem Jānis Zābers, kuram gan nebija lemts ilgs dzīves un mākslinieka ceļš. Pēc tam dosimies ceļā uz Lubānu. Kur vispirms ciemosimies Viļņa Strautiņa iekārtotajā Akmeņu parkā un pēc tam pie klūgu grozu pinēja Jāzepa  Geiduka.

Pēc tam dosimies uz Dzejas klēti - Dzejnieces Broņislavas Martuževas dzīves un darba, un liktens vietu. Iecerēta gan iepazīšanās ar muzejmāju, gan dienas otrā pusē būsim viņas 100 gades sarīkojuma atsaucīgo skatītāju un klausītāju pulkā.

Atgriešanās Rīgā svētdienas vakarā, Aptuveni desmitos vakarā.

Pieteikšanās ceļojumam - 27811297 (Gunta) zvanot vai rakstot īsziņu vai whatsapp ziņu.

Paredzamās izmaksas - 95,-100,- eiro katram dalībniekam. samaksā ietverts - vieta busiņā, naktsmītnes, ekskursijas un gidi, pusdienas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Baltu Vienības dienas gaidās. Biedrība JUMALA aicina

Arī šoruden, 22.septembrī iedegsim uguni Baltu vienībai. Dienai ar senu un pretrunīgu pagātni, bet tomēr diena, kura gadu gaitā kļuvusi par ...