piektdiena, 2023. gada 13. janvāris

Meteņdienu gaidīdami


Lai arī kopš Ziemassvētkiem dabā valda noskaņas, kas vairāk atgādina jau modošos pavasari. Tomēr īstenais pavasaris vēl gabalā. Īstenais pavasara mošanās laiks tiešām iestājas tik februāra sākumā.  Kad saule jau labu gabalu pakāpusies debesu kalnā un dienas garums jau pastiepies pusceļā uz Lielo dienu. Tad beidzas ziemas, tumšā laika maskošanās. Kā vieni no pēdējiem maskotajiem, ko tad vēl varam sastapt, ir budēļi. Teiksmaini tēli ar augstām rudzu stiebru cepurēm ar vārpas pušķi galos, ar dažādiem auglības atribūtiem rotājušies. Ar auglības rīkstēm (plaukstošiem bērzu zariem) rokās. Budēļi uzvedas diezgan skarbi un drastiski.



Zemgale ir īpaša ar to, ka šī Budēļos iešanas tradīcija Meteņu laikā ir visraksturīgākā tieši šiem novadiem. Jau vairākus gadus to kopj un lolo arī Vecumnieku pusē Bārbeles folkloras kopas Tīrums ļaudis. Gan vasarā pulcēdamies uz Budēļu cepuru darināšanu, gan februārī - puteņu vai Meteņa mēnesī lasīdamies pulkos, ģērbdamies atbilstošās drānās, dodas lauku sētu un pilsētu ielu apgaitās, nesdami pavasara un dabas atmodas sparu, mudinādami un budinādami no ziemas miera un miega gan ļaudis, gan laukus un tīrumus.

Lai uzzinātu arvien vairāk un savas zināšanas par šo pavasara iedvesmošanas tradīciju vairotu un stiprinātu, lai parunātu un sadziedātu uz Vakarēšanu aicina Bārbeles folkloras kopa TĪRUMS (vadītāja Irita Vimba). Sarīkojums METEŅDIENU GAIDĪDAMI notiks piektdienā, 27.janvārī plkst. 18.00 Vecumnieku Tautas namā.

Vakarēšana notiek sadarbībā ar biedrību Zemgales mantojums.
Informatīvais atbalsts Tradicionālās kultūras, izglītības un amatniecības biedrība JUMALA

Visi interesenti laipni aicināti!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Muzeju nakts un diena Vecpiebalgā

  18.-19.maijā notiks izbraukums uz Muzeju nakti un dienu Piebalgā.