ceturtdiena, 2022. gada 7. jūlijs

Skaņas un ritmi Latgales-Sēlijas pavediens

 



2022.gada 15.-17.jūlijā notiks biedrības Tradicionālās kultūras, izglītības un amatniecības biedrības JUMALA rīkots un SIF Valsts ģimeņu atbalsta programmas ietvaros finansēts Ģimeņu pasākums - izbraukums Skaņas un ritmi: Latgales-Sēlijas pavediens
Izbraukumā uz Sēliju un Latgali dosies ģimenes no Rīgas un tās tuvākās un tālākās apkārtnes. Pa ceļam mums pievienosies iecavnieki un bārbelieši. Ciemosimies Gārsenē, Berķenelē, Naujenē, Daugavas lokos un Bebrenē.

Iecerētajā norisē paredzēti dziesmu vakari, iepazīšanās ar Sēlijas novadu tradīcijām, dabas un kultūras vietām. Tāpat arī mūsu sanākšanu vietās Gārsenē un Naujenē mums pievienosies vietējie iedzīvotāji – pārsvarā ģimenes ar dažādu vecumu bērniem.

15.jūlijā plkst. 19.00 Gārsenes pilī notiks Vakarēšana latgaliskās un sēliskās noskaņās kopā ar mūziķi un dziesminieku Arni Slobožaņinu.

Ar latgaliskām dziesmām, sarunām un noskaņām visu kopā turēs Arnis, piebalsos un sarunas dzirksteli uzturēs katrs līdzdalīgais sēlis, latgalis, kursis, zemgalis vai līvs. Varbūt katrs sajutīs sevī to latgalisko vai sēlisko stīgu, ko tikai sēļu zemē latgalieti klausoties var gūt.

Savukārt sestdienas rītu sāksim Berķenelē, Raiņa mājā. Reiz te Rainis, tolaik vēl mazais Jānis Pliekšāns pavadīja bērnības gadus. Tagad te iekārtots muzejs, tai skaitā improvizēta Raiņa bērnistaba. Klausīsimies Raiņa mājas vadītājas Inese Bērziņas stāstījumu par dzejnieka bērnību, kā arī paši varēsim iejusties viņa bērnības pasaules sajūtās. Dienas tālākā daļa paies Naujenes novadpētniecības muzejā. Iepazīsim latgaliskās kultūrvēstures un etnogrāfiskās vērtības, kas glabājas šai muzejā, kā arī kopā ar rokdarbnieci, etnogrāfijas un tradīcijas izzinātāju Ivetu Seimanovu uzzināsim kaut ko vairāk par latgalisko rakstu un tērpu ritmiem. Paredzēta arī tikšanās ar Naujenes folkloras kopas Rūžeņa dziedātājiem un muzikantiem – iemācīties kādu latgalisku dziesmu, danci vai rotaļu.

Ritmu un skaņu klātesamība sajūtama ikreiz sastopoties ar Daugavu – viņas straume, viļņu plūdums, stāsti un dziesmas, kas skanējuši un turpina skanēt viņas krastos. Daugavas lokus iepazīsim gan braukšus, gan kājām ejot.

Savukārt svētdienu pavadīsim izstaigājot sēliskās Bebrenes takas – kalnaines, līkumus, upju krastus. Uzzināsim par to, kas ir piektais gadalaiks Sēlijā, kādi meža un upju zvēri te dzīvo, kāpēc Bebreni sauc par Bebreni un kāpēc sēļi saka, ka viņi dzīvo salās.

Sīkākas ziņas  Gunta Saule, tālr.nr. 27811297, e-pasts: saulegunta@gmail.com

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Muzeju nakts un diena Vecpiebalgā

  18.-19.maijā notiks izbraukums uz Muzeju nakti un dienu Piebalgā.