pirmdiena, 2022. gada 27. jūnijs

Priekšjāņu laikā Dzimtmisas muižas Augļu dārzā


Jau izsenis zināms, ka Jānu ielīgošana savulaik sākusi notikt jau krietnu laiku pirms Jāņiem. 18.jūnijā Dzimtmisas muižas Augļu dārzā notikušais saiets ar nosaukumu Jāņu mistēriju izspēles nav gluži dēvējams par Ielīgošanu, jo notika jau mirklī, kad dienas-nakts garumi bija sasnieguši kulmināciju. Mistērijas jo Jāņi ar savu burvīgo nakti, vakara un rīta saules spēlēm, līgotnēm, uigunskuru un lāpu ugunīm, uguns plostiņiem, rīta peldēm rasā, upē, vai jūrā ir dabas maģijas un cilvēku  radītās mistēriju jausmas pilni. Izspēle, jo tā bij tik skola, mācīšanās, lai nākamos gados savās Jāņu naktīs te gūtās zināšanas varētu likt lietā.

Jāņu mistērijas izspēlēt šai reizē varēja kopā ar zemgaliešiem - Jelgavas novada Valgundes NĀBURDZĪTI un viņas vadītāju Dzintru Ķezberi, Ķekavas novada Baldones MANTOJUMU un Bauskas novada Bārbeles TĪRUMU (vadītāja abām kopā Irita Vimba), Bauskas novada Ceraukstes LAUKAM PĀRI (vadītāja Elīna Kūla-Braže). Augu maģijas sajust un saprast līdzēja gleznošanas skolotāja Inta Paulsone un Zemnieku sētas VALLERI saimniece Kristīne Vallere. Kā jau Jāņos, ciemā aicinājām arī tālākus ciemiņus - Madonas kopu VĒRTUMNIEKI un viņu vadītāju, savulaik Dzimtmisas skolas matemātikas skolotāju Ingrīdu Gruduli.



Skanēja Jāņu dziesmas no dažādiem Zemgales puses folkloras teicējiem sakrātas un folkloras kopu sakopotas un pārmantotas vai iemācītas, tradicionalas rotaļas un dejas. Arī sievu un meitu vainagu deja. Notika praktiskas darbnīcas siera vārīšanā meistares bārbelietes Monikas Ozoliņas ierādītas. Savukārt Tīruma puiši un vīri dalījās zināšanās par Jāņos un citos gadkārtu svētkos un rituālos nepieciešamo - lāpu darināšanu.



Par svētku praktisko lietu nodrošinājumu gādāja Garozu ķēķis no Kalnakroga, Telts uz nomu un ToiToi.

Saŗīojumu izkāŗtoja Tradicionālās kultūras, izglītības un amatniecības biedrība JUMALA, to vadīja Gunta Saule un tas notika sadarbībā ar biedrību Dzimtmisas muiža un Bauskas novada finansiālu atbalstu.

Par skaistajiem svētku norises fotoattēliem paldies Ivaram Bogdanovam. Par informatīvu sadarbību paldies laikrakstam Bauskas Dzīve un Iecavas pagasta Ziemeļu bibliotēkai.

Attēlu straumes - 

Ivars Bogdanovs

Dažādu autoru foto

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavasara sadziedāšanās RĀMAVĀ

  Tuvojoties Lielajai dienai arvien vairāk svarīgi iekustināt balss enerģiju. Atmodināt balsi, kas ziemā  bijusi iemigusi un rimtāka. Nu nāk...