svētdiena, 2024. gada 23. jūnijs

Ceļojums uz Paņevēžu


2024.gada 20.jūlijā dodamies ceļojumā uz lietuviešu kultūrpilsētu Paņevēžu. Uz pilsētu, kura izveidojusies skaistās līkumotās Nevēžas upes krastos. 


Nupat, maija beigās Paņevēža kļuvusi par vienu kultūrceltni bagātāka.- te atklāts Laikmetīgās mākslas muzejs. Muzejs, kurš ne tikai nes vārdu STASYS MUS.E.UM.  Tā pamatekspozīcija ir lietuviešu laikmetīgās mākslas meistara Staša Edrigeviča veidoto mākslas darbu mantojums. Stasis Edrigevičus dzimis Medeniškos (Lietuvā) 1949.gadā, šobrīd dzīvo un strādā Polijā. Viņš ir mākslinieks, kuru pazīst Eiropa un pasaule un Paņevēžas kultūras turētājiem ir vēlme caur šo muzeju arī Paņevēžas pilsētu padarīt zināmu Eiropas un pasaules mākslas un kultūras laukā. 

Tāpēc arī svarīgākā vieta, ko Paņevēžu ceļojumā apskatīsim, ir tieši Laikmetīgās mākslas muzejs. Par muzeju strāstīs un ar to iepazīstinās viens no muzeja asistentiem Ovidijus Bacevičus. Mums būs tā īpašā iespēja viņa stāstījumu klausīties latviski, jo  Ovidijs runā latviski un savulaik ir mācījies un dzīvojis Latvijā studentu apmaiņas programmā.

Senāku laiku personība, kuras dzīve un sabiedriskā darbība bija cieši saistīta ar Paņevežiem un to apkārtni, ir Gabriele Petkevičaite-Bite (Gabrielė Petkevičaitė-Bitė, 1861-1943). Sabiedriskā un politiskā darbiniece, rakstniece un publiciste. Paņevēžos pašlaik darbojas viņas vārdā nosaukta bibliotēka un viņas krūšutēls apskatāms vienā no pilsētas skvēriem. 

Paņevēža teātra draugiem ir zināma gana sen, pateicoties Jozas Miltinis drāmas teātrim, kas sava savulaik galvenā režisora Joža Miltina personības dēļ Latvijas teātru kopsakarā būtu pielīdzināms varbūt Dailes teātrim. 

Cauri pilsētai tek skaistā upe Nevēža, kas ne tikai devusi nosaukumu pilsētai, bet arī veido tās raksturu un dod romantisku noskaņu visai pilsētai - upes krastos iekārtoti skvēri, parki, apstādījumi. Nedēļas nogalēs vakaros, kad iestājas tumsa, strūklakas atmostas gaismu un vizuālu tēlu spēlēs.

Paņevēžas pilsētu izzināsim vietējās gides pavadībā.

Izmaksas - 35,- (iekļauts vieta busiņā, muzejs un gids, pilsētas gide)

Pieteikšanās atvērta - zvaniet, rakstiet, piesakietes, jautājiet - 27811297 (Gunta)

P.S.: Foto no Stasys Museum un mākslinieka S.Edrigeviča mājas lapām.




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Baltu Vienības dienas gaidās. Biedrība JUMALA aicina

Arī šoruden, 22.septembrī iedegsim uguni Baltu vienībai. Dienai ar senu un pretrunīgu pagātni, bet tomēr diena, kura gadu gaitā kļuvusi par ...