otrdiena, 2024. gada 25. jūnijs

No Jāņiem uz Pēteriem


Samaisīju iemauktiņus
Metu ceļa maliņā
Lai Jānītis kavējās,
Lai panāca Pēterītis.

Jāņi ar Pēteriem tik ļoti tiek salāgoti un salīdzināti. Tik saistīti gan Jāņi ar Pēteriem, gan Jāņa sieva ar Pētera sievu... Jānis ziedu kaisītājs, bet Pēteris tas, kurš ziedus kopā salasa. Jānis visus ziedus uzplaucēja, bet Pēteris sāk sēklas darināt un ražu briedināt, un lapas lipināt. Pērkona gaisus vairāk šai zemē sūtīt. Lai valgme brieduma sākumam. Jānītis - ziedus lasa, Pēteris jau lapās vai ogās iet. Jāņa sieva vienos ziedos, Pētera - lapās un brangumā. Vēl stāsti par to, ka Jānis Jāņu naktī savu līgaviņu vai sievu, vai saktu (Sauli) pazaudējis un atrod tik Pēteros. Kas šai straujajā laikā notiek dabā - to varam viegli saprast, jo briedums pēc Jāņu pilnzieda sākas strauji. Kas notiek ar Saules gājumu debesu jumā, arī saprotams - aiztējusi rīta lēktā un vakara rietā to pašu tālāko punktu pie apvāršņa, tā griež savu gaitu atpakaļ. Debesu kalnā visaugstāk uzkāpusi, tā sāk gaitu lejup, dienas īsumā raukdama. Un šai laikā tas pirmbrīžam notiek gan strauji. 

Pēteri cieši saista ar Pērkonu, ar auglības devēju. Pērkons nes lietu, valgmi, izkustina un izducina, iztīra un apskaidro pasauli, līdzēdams ražai ienākties. Pēterdienas vainagā vij pēterpogas un sarkano āboliņu. Pētera un Pērkona krāsa ir sarkanā - uguns un enerģijas krāsa. 

Stāsta, ka līgot varot līdz Pēteriem. Vai līdz Laidenei. Tie abi tādi robežposmi un Jāņu laika noslēguma brīži. Dažkārt saka, ka Pēterdiena jāsvin dienu pēc Jāņiem. Dienu pēc Jānu laika beigām. Bet varbūt tai dienā, ka diena skaidri no abām pusēm raujas īsumā no abām pusēm. Jo vairākas dienas Jāņu un vasaras vidus laikā tā rītos jau sākusi ceļu atpakaļ, bet saulrieta brīdis vēl vairākas dienas stāv uz vietas. Un tik ap 27. vai pat 29.jūniju arī no rieta puses ir iešūpojusies atpakaļceļam. Tas tad arī būtu tas brīdis, kad zudusī Jāņa sieva (vai sakta) atrasta. Un svinam Pēterus vēl līgodami, dziedādami, dejodami. Pērkonīti daudzinādami. Lai katrs sev īsteno Pēterdienas iezīmēšanas un svētīšanas brīdi rod.

Un tad jau līdz nākamajai iezīmdienai, līdz Laidenei, kad atkal Laimu daudzināsim. Līdz nākamajam pilnmēnmesim.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Baltu Vienības dienas gaidās. Biedrība JUMALA aicina

Arī šoruden, 22.septembrī iedegsim uguni Baltu vienībai. Dienai ar senu un pretrunīgu pagātni, bet tomēr diena, kura gadu gaitā kļuvusi par ...