piektdiena, 2020. gada 24. jūlijs

Starpkultūru pasākumā 7. augustā aicinām izzināt Māru latviešu folklorā un mitoloģijā

Jēkabs Bīne. Māras gotiņas
Piektdien, 2020. gada 7. augustā  plkst.16.00 Latvijā dzīvojošie ārvalstnieki ar ģimenēm un vietējās sabiedrības pārstāvji laipni aicināti uz otro starpkultūru pasākumu, kurā varēs iepazīt vienu no nozīmīgām dievībām latviešu mitoloģijā – Māru. Pasākums notiks Rīgā, Pērses ielā 9/11, (durvju kods 10) 4.stāvā. 


Pasākumu vadīs Katlakalna folkloras kopas “Rāmupe” dalībnieces. Par pasākuma saturu stāsta “Rāmupe” dalībniece Gunta Saule: “Mēs jau allaž domājam par savu zemes esību, par savu dzīvi šeit un tagad. Par tās saistību ar dabu. Par katra atsevišķā cilvēka saistību ar dabu, jo mēs pārtiekam no dabas – mūsu pārtika ir dabas izcelsmes. 


Augusts dabā un lauku dzīvē ir īpašs, jo tas jau parāda, kāda ir raža – mēs jau varam nojaust, cik dāsna saule, lietus un citi dabas apstākļi ir mums bijuši. Senatnē, kad ļaudis bija daudz vairāk atkarīgi tieši no tā, kas izaug pašu laukos un tīrumos, dievības, kuras bija izvēlētas par cilvēka atbalstu un spēka avotu, bija ļoti svarīgas. Mūsu, latviešu, mītiskajā un garīgajā pasaules tvērumā par dabas māti mēs varam dēvēt Māru. Mūsu vieliskās pasaules pārvaldnieci. Māra gādā par mūsu dzīvību un veselību. Un par dabas dzīvību un veselību. Mārai ir viņas gotiņas un viņas labības lauki. Taču Mārai pieder arī meži, pļavas, krūmi, jūra, upes, ceļi un viss, ko ar mēs ikdienā esam saistīti. Mūsu nodarbībā runāsim un dziedāsim par Māru un iepazīsimies ar viņas pasauli.”


Lai gūtu ieskatu citu tautu tradīcijās un kultūras iezīmēs, pasākuma gaitā Latvijā dzīvojošie ārvalstnieki tiks aicināti iepazīstināt ar līdzīgām dievībām, to godināšanu savā zemē un valstī vai izstāstīt kādu savas tautas teiku, teicienu, ticējumu vai nodziedāt dziesmu.  


Dalība bez maksas.

Laipni aicinām pieteikties! Vietu skaits ierobežots. 

Pieteikšanās pasākumam un plašāka informācija: tālr. 26599060 vai e-pasts laama.santa@gmail.com .


Pasākums ir viens no starpkultūru aktivitāšu cikla projektā “Integrācijas ABC – 3”. Projektu „Integrācijas ABC – 3” Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda ietvaros īsteno biedrība „Sadarbības platforma” sadarbībā ar biedrību “Patvērums “Drošā māja””. Projektu līdzfinansē Eiropas Savienība. Granta līguma Nr. PMIF/8/2019/2/01.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Muzeju nakts un diena Vecpiebalgā

  18.-19.maijā notiks izbraukums uz Muzeju nakti un dienu Piebalgā.