trešdiena, 2019. gada 11. decembris

Ziemassvētki bluķi vilka...

2019.gada 22.decembra vakarā Ogrē pie Vēstures un Mālslas muzeja notiks BLUĶA VAKARS. Plkst. 13.00. tiksimies muzejā uz nelielu sarunu par tradicionālo Ziemassvetku svētīšanu, par to seno simbolisko vēstījumu. Sarunu vadīs dabas un senās dievstības pētniece un praktiķe, Katlakalna folkloras kopas RĀMUPE dalībniece. Pēc tam svinēsim Jaunā Saules gada sākumu, vilksim bluķi apkārt muzejam, iedegsim ugunskuru, kurā ziedosim pateicības un nākotnes vēlmju ziedus, dedzināsim bluķi un godāsim gaismas atgriešaanos. Būs arī ziemas vidus laika rotaļas, dziesmas un spēles.Sarīkojumā piedalīsies un to ar dziesmām un rotaļām kuplinās Ogres folkloras kopa ARTAVA un Ogres Danču klubs. Bluķa vakaru rīko ETNOSFĒRA 

Ir ziemas vidus. Pati tumsa mūsu pasauli sedz. Dziļā, noslēpumainā, radošā tumsa. Negribas viņu dēvēt par dusmīgu unskaudru ienaidnieci. Esmu par tumsu, kurā notiek radīšanas brīnums. Par to sauli, kas neredzama, kas iekšēja. Varbūt to vislabāk var ieraudzīt, kad apkārt valda tumsa, kad saules maz un diena īsa. Arī tā ir jāpārdzīvo un jāpiedzīvo ar iekšēju līksmi un mirdzēšanu. Iedegsim gaismu sevī, ieraudzīsim to paši sevī un citos. Savos līdzcilvēkos. Starosim un atstarosim! Mirdzēsim un atmirdzēsim! Gaidīsim! Jaunā Saule drīz nāks! Un tad svētīsim to! 

Brīdī, kad Saule lec un riet vistālāk Dienvidos, kad dienas gaismas ir vismazāk un arī Saule pati biežāk slēpjas mākoņos, mēs visvairāk gaidām viņu atpakaļ. Gaidām Saules un gaismas atgriešanos.Un brīdī, kad zinām, ka tā notikusi, esam neizsakāmi līksmi. Mēs jau esam vilkuši Sauli kalnā vairākas dienas un nu tas ir noticis. Mēs nākam svētīt šos brīžus. Gaismas un Jaunā Saules gada gaidīšanas un atgriešanās brīžus. Un ne tikai svētīt. Mēs arī nākam to veicināt. Mēs nākam saulītei un gaismai talkā. 

Tā tas notiek katru gadu. Un tā būs arī šogad. Tā notiek daudzviet: Rīgā, Baldonē, Svētē, Turaidā, Juglā, Vecumniekos, Katlakalnā, Ceraukstē, Elejā, Tīnūžos... Un šozien arī Ogrē.

Aicinām it visus – Ogres ļaudis, draugus, radus, kaimiņus, domubiedrus... visus, kuri vēlas būt kopā Jaunās Saules dzimšanas brīdī un to svētīt un daudzināt, vēlēt labumu savai zemei Latvijai, savai pilsētai, savai radu un draugu saimei, savai ģimenei un pašam sev. 

Ņemsim līdzi ziedojumu ugunij, kādu tradicionālu kārumu kopīgam svētku mielastam. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Muzeju nakts un diena Vecpiebalgā

  18.-19.maijā notiks izbraukums uz Muzeju nakti un dienu Piebalgā.