pirmdiena, 2018. gada 27. augusts

Stāstu un stāstnieku diena PIE DAUGAVAS

2018.gada 1.septembrī no plkst. 16:00 Doles salas VĒJIŅOS notiks pirmā Stāstu un stāstnieku diena. 

Stāstu stāstīšana un klausīšanās ir viena no senākajām cilvēku pamatvajadzībām. Uz tās balstās folklora, mutvārdu daiļrade. Jau vairākus gadus Latvijas novados notiek stāstniecības festivāli. Salaspils novads ir ne mazāk bagāts ar vietējiem nostāstiem, leģendām, teikām. Tam ir neatkārtojama savdabība, ko dod Daugavas klātbūtne.

Kā rodas stāsts. Šo mistiku jauniešu auditorijai izstāstīs Jana Kolbina. Un tieši tobrīd viņa kļūs stāstniece. Jana, kura pagājšgad ieguva Ziedoņa balvu Rabarbera nominācijā un šogad bija jau vizionāre, dalīsies ar savu dzīves pieredzi. Tā, tik jaunam cilvēkam kā Jana, ir apbrīnas vērta un iedvesmojoša. 

Viena daļa iepriekšējās paaudzes stāstījumu, kas savulaik vākta appludināmajā Rīgas HES teritorijā, tagad glabājas Folkloras krātuvē. Ir vērts tajā ielūkoties. Interesantākos no tiem pārstāstīs vēsturniece, pati dolessalēniete Anita Krūmiņa

Bet, ļoti iespējams, ka vēl vairāk nostāstu, pieredzes stāstu, atmiņās glabātā ir pie pašiem stāstniekiem? - Kur tādus atrast, jautāsiet. Tāpēc jau tiek rīkots stāstniecības pasākums Dolē pie Daugavas. Atgadījumus iz dzīves pie upes iedvesmos atcerēties folkloras pētnieks, arī stāstnieks Guntis Pakalns. Katrs no mums var uz brīdi būt stāstnieks. 

Īpašo noskaņu pasākumam piešķirs Guntas Saules un Katlakalna folkloras kopas “Rāmupe” kokles un dziesmu skaņas, kopīgi dziedātās dziesmas un zāļu tējas pie kopēja galda. 

Neatņemama Doles salas kultūras mantojuma sastāvdaļa un vietējā ēdienu tradīcija - pasākumā būs karsti kūpinātas zivis. Bet par veiksmīgiem makšķernieku lomiem ‘’stāstīs” uz ugunskura vārītā uha (makšķernieku zupa). Ērtību labad paņemiet līdzi savas krūzītes, bļodiņas un karotītes!

Doles sala un tās stāsti ir arī viena no nozīmīgām tagadējā Ķekavas novada vēstures lappusēm. Savulaik bija Doles-Ķekavas pagasts. No tiem laikiem saglabājies Doles Tautas nams Ķekavā un tajā darbojošās Doles saviesīgā biedrība. Ķekavā ir Doles luterāņu baznīca un tās kapsēta. Tālab uz stāstu stāstīšanu un klausīšanos laipni aicināti arī ķekavieši. Mums noteikti ir savi stāsti par laikiem, kad salu un Ķekavu vienoja pontona tiltiņš lejā aiz baznīcas, savi stāsti par to, ka bērni savulaik ar laivām tika cilināti upei pāri un Ķekavas skolu laikā, kad Doles salas sākumskola vairs nedarbojās. Droši vien ir vēl citi notikumi un citi stāsti. Tālab, ķekavieši, brauciet Doles salā stāstus klausīties un stāstīt!

Līdztekus visam šī būs sirsnīga iespēja nosvinēt jaunā skolas mācību gada sākumu - baudot Doles salas dabu, ļaužu viesmīlību un sadarbošanos stāstos. 

Ik katrs, kas jūtas piederīgs un iederīgs Daugavas krastiem, būs gaidīts Dolē, “Vējiņos” pasākumu nojumē – no pulkst. 16.00-22:00

Ieeja bezmaksas. Un tā ir laba iespēja arī kopā ar ģimenēm jauki nosvinēt vasaras noslēgumu un mācību gada sākumu.

Dolessalā, Stāstnieku dienā gaidīti visu paaudžu stāstītāji un klausītāji.

Pasākumu atbalsta Salaspils novada dome.

Organizē Doles atbalsta biedrība un doleniete - stāstniece: Anita Krūmiņa-Štikāne

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavasara sadziedāšanās RĀMAVĀ

  Tuvojoties Lielajai dienai arvien vairāk svarīgi iekustināt balss enerģiju. Atmodināt balsi, kas ziemā  bijusi iemigusi un rimtāka. Nu nāk...