ceturtdiena, 2024. gada 17. oktobris

Codes ceļos Veļu laikā

 

Kārtējā pārgājienā Rosmes bibliotēkas ceļojošos draugus un citus ieinteresētos aicinām VEĻU laikā.Iesim 2.novembrī. Sāksim Codē, autobusu pieturā (Codes pagrieziena pusē). Pārgājiena sākuma laiks - 11.11 (šai laikā pienāk buss no Bauskas, un no Rīgas puses ceļotāji piebrauksim mazliet agrāk, 10.49)

svētdiena, 2024. gada 6. oktobris

Pa saulespuķu ceļu uz Rāmritu medu


Rīts, sākdamies pienainā, gandrīz necaurredzamā miglā, izvēršas saules gaismas un siltuma pielietā dienā. Kultūrceļotāji satikušies Iecavas autoostā un Lilitas atvestām saulepuķēm bruņojušies, dodas ceļā, kas saldināts medainām domām. Piestājuši pie slavenā Iecavas dižozola, t.s. Napoleona ozola, aizdomājamies par tā senumu un priecājamies par koka varenību. Dažkārt rakstos tas tiešām tiek dēvēts par Napoleona ozolu un vēstīts, ka viņa stādīšanas laiks 1862.gads, 50 gadus pēc Napoleona karagājien beigām arī šai pusē, tas stādīts kritušo karavīru piemiņai. Tas gan daudziem dabas pētniekiem un vērotājiem liek šaubīties, jo tā apkārmērs - 6,18 cm pēdējā mērīšanas reizē pirms pāris gadiem, liecina par it kā daudz lielāku vecumu. Lai nu kā būtu ar šī varenā dižkoka stādīšanas laika pareizību rakstos, koks ir varens un greznu zaru un lapu vainagu rotāts priecē gan ceļa gājējus, gan, cerams arī tā apkaimes iedzīvotājus.

Codes ceļos Veļu laikā

  Kārtējā pārgājienā Rosmes bibliotēkas ceļojošos draugus un citus ieinteresētos aicinām VEĻU laikā.Iesim 2.novembrī. Sāksim Codē, autobusu ...