otrdiena, 2024. gada 25. jūnijs

No Jāņiem uz Pēteriem


Samaisīju iemauktiņus
Metu ceļa maliņā
Lai Jānītis kavējās,
Lai panāca Pēterītis.

Jāņi ar Pēteriem tik ļoti tiek salāgoti un salīdzināti. Tik saistīti gan Jāņi ar Pēteriem, gan Jāņa sieva ar Pētera sievu... Jānis ziedu kaisītājs, bet Pēteris tas, kurš ziedus kopā salasa. Jānis visus ziedus uzplaucēja, bet Pēteris sāk sēklas darināt un ražu briedināt, un lapas lipināt. Pērkona gaisus vairāk šai zemē sūtīt. Lai valgme brieduma sākumam. Jānītis - ziedus lasa, Pēteris jau lapās vai ogās iet. Jāņa sieva vienos ziedos, Pētera - lapās un brangumā. Vēl stāsti par to, ka Jānis Jāņu naktī savu līgaviņu vai sievu, vai saktu (Sauli) pazaudējis un atrod tik Pēteros. Kas šai straujajā laikā notiek dabā - to varam viegli saprast, jo briedums pēc Jāņu pilnzieda sākas strauji. Kas notiek ar Saules gājumu debesu jumā, arī saprotams - aiztējusi rīta lēktā un vakara rietā to pašu tālāko punktu pie apvāršņa, tā griež savu gaitu atpakaļ. Debesu kalnā visaugstāk uzkāpusi, tā sāk gaitu lejup, dienas īsumā raukdama. Un šai laikā tas pirmbrīžam notiek gan strauji. 

svētdiena, 2024. gada 23. jūnijs

Ceļojums uz Paņevēžu


2024.gada 20.jūlijā dodamies ceļojumā uz lietuviešu kultūrpilsētu Paņevēžu. Uz pilsētu, kura izveidojusies skaistās līkumotās Nevēžas upes krastos. 

Īkstrums. Stūrīši. Garozas parks

 


2024.gada 13.jūlijā, sestdienā, dosimies kārtējā Bauskas novada iepazīšanas pārgājienā.

Mūsu pavadone jau otro reizi būs baušķeniece Lilita Seržāne. Šoreiz mūsu ceļojumā ietverti - Ikstrums un tā ceļa meklējumi un atradumi, Garozas parks, mākslinieka-tēlnieka Mārtiņa Zaura dzimtas mājas Stūrīši, Bērzmuižas kungu māja, kā arī vēl citi pārsteigumi, ko vien tādā ceļā var sastapt.

sestdiena, 2024. gada 15. jūnijs

Raibā vasara



Lai padalītos ar dažādiem sarīkojumiem, ar kuru rīkošanu es esmu saistīta, te maziņš kalendāriņš:

13.07 kājāmgājējiem Bauskas apkaimē ar maksimums 20km nostaigāšanu (komktētāku maršrutu izstāstīšu vēlāk);

19.jūlijā DĀRZA SVĒTKI Iecavā, Vīnkalna ceplī pie meistares Gintas Zaumanes un vakarā 19.00 ar sarunu un koncertiņu ciemos dziesminieks, dzīvesviedais, ceļotājs, rakstnieks ...  Harijs Vagrants

20.jūlijā ceļojums uz Lietuvu, uz jaunatklāto Laikmetīgās mākslas muzeju Stasys muzejus
24.-25.08 Lubāna - Madonas apkārtne. 
25.08 Dzejas klētī Broņislavas simtgades dzejas diena Lubānā DZIMST DZIESMAS TAUTĀ, DZIMST… Broņislavas Dzejas dārzā. Piedalās Folkloras kopa “Ceidari” u.c.. Nošu grāmatas “Dzimst dziesmas tautā, dzimst… Broņislavas Martuževas dziesmu grāmata” atvēršana un daudzinājums. Pētera Korsaka fotogrāfiju izstāde.


Tā īsumā … lai intetesenti var ierakstīt savos kalendārīšos.

Codes ceļos Veļu laikā

  Kārtējā pārgājienā Rosmes bibliotēkas ceļojošos draugus un citus ieinteresētos aicinām VEĻU laikā.Iesim 2.novembrī. Sāksim Codē, autobusu ...