sestdiena, 2022. gada 30. aprīlis

KRĀSAINĀ ZEMGALE


Ieraudzīt plaukstošo dabu - lapas, ziedus, to krāsas un veidus - pavasaris ir laiks, kas tas visspilgtāk top redzams. Dabas uzplaukums. Ieraudzīt dabas brīnumainību un mācīties pašiem savus talantus atvērt - uzplaukt pasiem kā puķēm un ziedošiem kokiem, būt šai laikā kopā ar vistuvākajiem - ģimeni.

Maija vidus ir krāšņs laiks. To šopavasar mācīsimies ieraudzīt un svinēt Dzimtmisas muižas ābeļdārzā, kur ziedošu un lapojošu augu krāsas pašas nāk virsū un pāri.

2022.gada 14.maijā notiks biedrības Tradicionālās kultrūras, izglītības un amatniecības biedrības JUMALA sadarbībā ar biedrību Dzimtmisas muiža rīkots un SIF Valsts ģimeņu atbalsta programmas ietvaros atbalstīts Ģimeņu pasākums KRĀSAINĀ ZEMGALE.

No plkst. 12.00 - 15.00 varēsim darboties daudzveidīgās mākslas darbnīcās, klausīties stāstus un zīmēt, gleznot, izrakstīt. Mākslinieki, kuri strādā ar krāsām, un viņu padarītais ir veids, kā dabu ieraudzīt citādi, kā ieraudzīto uzlikt uz papīra vai audekla. Katram pašam sevī atrast un ieraudzīt mākslinieka, krāsu burvja dotības, būs iespēja šai brīnumainajā dienā - darboties ar akrilkrāsām kopā ar Aivu Linkēviču, linogriezumā ar mākslinieces veidotām klišejām tiks apdrukāti un veidoti apsveikumi, papīra maisiņi vai aploksnes - mācīs Anda Sproģe, gleznot ar augu sulām un radīt dzīvu augu nospiedumu mākslu varēsiet kopā ar Intu Paulsoni. Ieraudzīt latviešu tradicionālo rakstu krāsainību palīdzēs Iveta Seimanova, savukārt to, kā krāsainos ziedus un zāles iepīt vainagos un vītnēs, ar ko rotāties pašiem un pušķot māju, ierādīs Elīna Kūla-Braže. Vizualizācija - acu skats un tā saistība ar pasaulskatu - dizainers Āndrejs Broks.

Bet dienai pārejot pēcpusdienā, no pulksten trijiem pēcpusdienā svinēsim tradicionālos tautas Vasarassvētkus kopā ar folkloras kopām Laukam pāri no Ceraukstes un Skandinieki no Rīgas. Vasarassvētki ir īpaši svarīgi jaunajām meitām, kuras šai laikā saņem dzimtas sievu un visas kopienas svētību, zināšanas un atbalstu, jo sākas viņu patstāvīgais dzīves ceļš. Senajā sabiedrībā tas bija laiks, kad meitenes lika galvā vainagus un deva zīmi pārējai sabiedrībai, ka gatavas iziet tautās. Mūsdienu sabiedrībā, lai arī esam mazliet citādi, tomēr, Vasarassvētki ar savu jaunās dzīves dvesmu dod daudz prieka un vēlmes svinēt. Tas ir izlaidumu laiks. Pilngadības svētki. Dabā tuvojas pilnzieds. Ar mums kopā varēsiet šos svētkus nosvinēt, - mēs daudzināsim labo likteņlēmēju Laimu un Saules gaismu, pušķosim un apdziedāsim vienu no tradicionālajiem sievišķajiem kokiem, bērziņu. Kursim guni un gatavosim pantāgu, ko šais svētkos, atšķirībā no vīrišķajiem Ūsiņiem, cep tikai sievas un pieaugušās meitas. Būs daudz skanīgu pavasara dziesmu - rotāšanu un gavilēšanu, būs greznas un arī jautras dejas, ko ikkatra varēs apgūt un dejot ar visiem kopā.

Noderīgas piebildes - 

^ Pašu ērtību labad aicinu paņemt līdzi kādu plediņu, lai ir uz kā piesēst :)
^ ziedojumu ugnij un kādu sirsnīgu cienastu groziņā Vasarassvētku mielastam

Vizualizācija - Andrejs Broks

Šis būs pirmais pasākums ciklā Daudzveidīgā Latvija - krāsas, skaņas, ritmi, maņas, ko finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavasara sadziedāšanās RĀMAVĀ

  Tuvojoties Lielajai dienai arvien vairāk svarīgi iekustināt balss enerģiju. Atmodināt balsi, kas ziemā  bijusi iemigusi un rimtāka. Nu nāk...