trešdiena, 2021. gada 11. augusts

Par saimniecēm un saimniekošanu domājot


2021.gada augusta sākumā pulciņš dažādu vecumu interesentu devāmies ceļojumā uz Latgali - uz Zeļčiem Rekovu, Baltinavu. Mērķis - Latvijas valsts ģimeņu atbalsta programmā, SIF atbalstītā  projekta GADA IEZĪMDIENU SVĒTĪŠANA ĢIMENĒ izbraukuma pasākumā Dižmāras Latgalē izzināt dažādas saimniekošanas prasmes - izzināt, kādas tās bijušas agrāk un kas saglabajies un/vai mainījies tagad. 

Tautas tērpu nēsāšanas un veidošanas vēstures izzinātāja, praktiķe, rokdarbniece un vairāku tērpu un to detaļu atjaunotāja un popularizētāja Latgales etnogrāfiskās vēstniecības dibinātāja un vadītāja IVETA SEIMANOVA stāstīja par saimnieču kārtu, jo īpši par godu saimniecēm kurām bija milzu loma jebkuru trdicionalo godu - krustabu, kāzu, bedību norisē, jo viņas gauži labi pāŗzinaja ne tikai ēdienu gatavošanu, bet arī visu jebkuru svētku noris, saturu, būtību un jēgu. Iveta rosināja katru dalībnieci padomāt un dalīties ar prasmēm, zināšanām, pieredzi, mantojumā saņemtajām saimniekošanas prasmēm. Savukārt otra Latgales etnogrāfiskās biedrības dalībniece INGA CIRCENE runāja par svarīgu apģērba rotu - arī statusa un turības rādītāju saktām un to raksturu dažādos laikmetos un dažādās dzīves situācijās.

Vēl tikām viesojušies latgaļu lauku sētā, kur simnieko radoša un arī saimnieciska ģimenes saimniece, - audēja, māksliniece un rakstniece ANNELE SLIŠĀNE un šeit stāsti vairāk izvērsās par laika, pasaules un radoša darba tvērumu vietā, kur tiešām šķiet, nesteidzas ne tikai laiks, bet arī cilvēki. Mielojāmies ar Anneles māsas MĀRĪTES SLIŠĀNES ceptajiem kārumiem un praksē baudījām godu saimnieces darbu.



Svētdienā ciemojāmies bagātīgu krājumu pilnajā Baltinavas novada muzejā, kur ne tikai izzinājām novada un cilvēku vēsturi, bet arī skārām saimniekošanas lietas dažādos laika posmos - no vissenākajiem  laikiem līdz gluži neseniem. Taču vien ar teorētisku stāstījumu viss vēl nebeidzās - tālāk sekoja vietējās kultūras un tradīciju biedrības darbnieku sagatavots uzvedums ar muzicēšanu, līdzidziedāšanu un pat dančiem. Latgales dzīvais pārsteigums - kāzu vārtu noorganizēšana, kas bija ātra ierosme - reakcija uz notikumu. Arī šis iederas Dižmāru laikā, jo arī senāk tieši ražas laiks ir sākums precībām un kāzām. Un kur tad vēl Upītes Uobeļdārza svētkiem uzliktajā pļavas spoguļskatuves iedziedāšana.

Pasākumu video - 

https://www.youtube.com/playlist?list=PLVosP2eJ509Hsh83R2wzUJbWFwdYp5Udw

Uzņēmumu apkopojums - https://photos.app.goo.gl/qHbiFkVCa4zLh2F6A

Rīkotāji un atbalstītāji:

   



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Muzeju nakts un diena Vecpiebalgā

  18.-19.maijā notiks izbraukums uz Muzeju nakti un dienu Piebalgā.