otrdiena, 2020. gada 6. oktobris


2020.gada 24.oktobrī turpināsim Gadskārtu un mūža godu tradīciju skolas seminārus. 

Šai reizē par laiku un iezīmīgiem rituāliem bērniņu gaidot, saņemot ģimenē un uzņemot dzimtā mūža godos, krustabās, kā arī par tematiem, kuri senās, pirmskristīgās tradīcijas mantojumā mazāk pētīti un apzināti - par dažādu vecuma posmu iezīmīgiem brīžiem - atšķirībām, ievedībām, iesvētībām - par laiku līdz precībām. 

Semināru vadīs tradīcijas pētnieki un praktiķi Ieva un Jāni Kušķi. 




Jau pagājušajā sezonā ar dažādiem iezīmdienu svētkiem, tematiskām lekcijām un sarunām sākām (vai precīzāk, turpinājām) izzināt, pētīt un daudzināt Gadskārtu un mūža godu tradīcijas. Mēs tikām svētījuši Andrejus un Sveču dienu, Vasarassvētkus un tikām ceļojuši un izzinājuši Latvijas novadus un rudens un kāzu tradīcijas Latgales pusē. Tikām vadījuši improvizētus krustabu godus šim tematam veltītas izstādes atklāšanā Aizkrauklē, tikām stāstījuši stāstus Tomē. Daudz kas noticis sadarbībā ar novadu ļaudīm un tradīcijas speciālistiem. Folkloras kopa GRAUDI, Anita Ostrovska, Vectilžas folkloras kopa, stāstu kustības līderis un stāstnieks Guntis Pakalns... - viņivisi šī projekta īstenošanā ir bijuši mūsu sadarbības partneru vidū. 

Tagad pienācis laiks atkal kādai lekcijai un seminārnodarbībai – teorētiskai izziņai. Jau itin daudz zinām par laiku bērniņu gaidot, saņemot un uzņemot dzimtā kurstabās un par to, kā šis laiks raksturots mūsu garamantās. Taču ne visi zin, un ne visu. Pie tam, arī zinātāji šai jomā vienmēr var savu zināšanu loku paplašināt un kuplināt. Šoreiz esam sarūpējuši seminārnodarbības par divām svarīgām tēmām – par diviem svarīgiem posmiem dzīvē – par laiku no bērniņa gaidīšanas sākuma līdz viņa piedzimšanai un uzņemšanai dzimtā krustabu ritualā un par laiku pēc tam – par atšķirībām, ievedībām, iesvētībām – par laiku bērna un jaunieša dzīvē līdz precību laika sākumam.

Bērna augšanas un cilvēka veidošanās posms ik pa laikam dainās, teikās un pasakās aprakstīs ir – par dažādām, ar augšanas un pārejas posmiem saistītām tēmām un jautājumiem mēs simboliskus vēstījumus ieraudzīt varam, bet pieredze šo rituālu vadīšanā, tradīcijas atjaunināšanā, un vispirms ieraudzīšanā un atrašanā ir daudz mazāka. Tomēr, - ir pienācis laiks runāt, domāt un ieraudzīt arī tos. 

Par šīm abām svarīgajām tēmām runāt esam aicinājuši tradīcijas pētniekus, ilggadējus praktiķus, rituālu vīkšējus un vadītājus IEVU un JĀNI KUŠĶUS. Ieva ilgstoši darbojusies sievu kopā VILCENES un šobrīd ir tās vadītāja, Jānis ir karavīrs pēc dzīvesveida, pieredzes un aicinājuma, arī vairākus gadus darbojies vīru kopā VILKI. Tradīcijas praktiskā un teorētiskā pieredze abiem ir vairāku desmitu gadu garumā. Arī sagaidot, audzinot un lolojot bērnus pašiem savā ģimenē. Jānis un Ieva, abi ir no dziļi racējiem, nopietniem pētniekiem. Un arī no cilvēkiem, kuri savos pieredzējumos un atradumos, savos praktiskajos atzinumos dalās labprāt. Jānis un Ieva tradīcijā īpaši izceļ un atzīst tās seno sakrālo, dievturīgo saturu un simbolisko dziļo jēgu. Stāsts būs par vairāk kā tikai rituāla teatrālo šķautni, bet par tā dziļo nozīmi. 

Ar prieku aicinām uz semināru visus interesentus – praktiķus, tradīciju kopējus, rituālu vadītājus un izzinātājus, kā arī vienkārši ģimenes cilvēkus, kuri vēlas tradīciju ienest un lolot arī paši savās saimēs. 

Projektu atbalsta Latvijas Valsts Kultūrkapitāla fonds. Informatīvais atbalsts Latvijas Folkloras biedrība. 

Ieeja – 3,- eiro

Ziņu sagatavoja Gunta Saule, 
Projekta saziņa, 
Tālr. 27811297, e-pasts – saulegunta@gmail.com

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Muzeju nakts un diena Vecpiebalgā

  18.-19.maijā notiks izbraukums uz Muzeju nakti un dienu Piebalgā.