trešdiena, 2018. gada 9. maijs

Vasarassvētki Salacgrīvā

Foto Uģis Nastevičs www.ugis.info)
Vasarassvētku laika izbraukums, svētku gatavošana un svinēšana. 26.-27.maijs. Kopā ar Katlakalna folkloras kopu RĀMUPE, Salacgrīvas kopu CIELAVA, igauņu folkloras kopējām. 

Šķiet, ka jau izsenis tautas Tradīcijā bijis tā, ka vīrišķajiem Ūsiņiem seko sievišķie Vasarassvētki. Tā izsecinājuši tradīcijas pētnieki un tas liekas pilnīgi iespējami un likumsakarīgi. Tradicionālie, tautas svētītie, Vasarassvētki gadu gaitā un citu kultūras un reliģisko uzslāņojumu iespaidā tikuši krietni piemirsti vai izmainīti, tomēr ir iezīmes, kuras liecina par šādu svētku esamību. Tradīcijas pētnieki un praktiķi daudzviet jau vairākus gadus šos svētkus tiecas atjaunot. Sekojot pierakstiem, ticējumiem, savām sajūtām un vēlmēm. Ņemot talkā dažādu kaimiņtautu tradīcijas iezīmes un pieredzi, kā arī vērojot to likumsakarīgo vietu gadaritā.

Šogad savus domubiedrus aicinu uz kopīgu Vasarassvētku tradīcijas iepazīšanu un svinēšanu Salacgrīvas pusē. Svinēsim kopā ar Salacgrīvas folkloras kopu CIELAVA un igauņu domubiedriem. 

Līdztekus svētkiem iecerētas arī citas ievirzes. Notikums sākas agrā sestdienas rītā ar pārbraucienu pa Vidzemes jūrmalas un Salacgrīvas apkaimes svētvietām un citām iezīmīgām vietām. Kopā ar novadpētnieku Ivaru Loginu pabūsim Līvu upuralās Svētupes krastā un citviet. Sestdienas vakarā ciemosimies keramiķa Imanta Klīdzēja darbnīcā. 

Savukārt svētdien visa diena paies patiešām Vasarassvētku zīmē. Te jāatgadina, ka dienas pirmās puses norisēs piedalīsies tiešām tikai sievas un meitas. Arī šī diena sāksies agri, jo jāpagūst nomazgāties uz austrumiem (vēlams) tekošā upē, sapost un izpušķot māju, izcept kopīgo vasarassvētku baltmaizi. Jaunās meitas gatavos dzeguzi, īpašu, no zālēm gatavotu rotu. Tāpat tiks kopīgi gatavots vēl kas gards un visām svētku dalībniecēm līdziņemams un notiks citas jaukas un sievišķīgas nodarbes un sarunas. Par tautastērpu sakrālo un simbolisko satvaru stāstīs Igrīda Kaže, dievture, tautastērpu darinātaja un pētniece. 

Dienas otrajā pusē pēc ātrās pirtiņas, vainagu sapīšanas un sapošanās sāksies svētku greznākā daļa. Tajā kā vērotāji un dažbrīd arī izpalīgi aicināti piedalīties arī puiši un vīri. Dziesmas, Vasarassvētku svarīgākā simboliskā kociņa, bērza pušķošana, kopīga dzeguzes bērēšana, pantāga gatavošana, mielasts, nākotnes zīlēšana, dejas un rotaļas. 

Lai arī Vasarassvētki ir meitu un sievu svētki, tomēr mums patīk arī puišu un vīru klātbūtne. Ja dienas pirmajā pusē viņiem tiešām nāksies sev atrast kādas izklaides, tad uz pašu svētku svinēšanas daļu viņi ir aicināti. Jā, viņi nepiedalās rituālos tieši, bet ir viesi, viņi piedalās mielastā, drīkst būt muzikanti tad, kad mēs gribēsim dejot un citādi izpalīgi. Un viņi drīkst savas ļaudaviņas aizvest uz svētkiem un pēc tam atvizināt mājās. 

Kā sacījusi savulaik viena no Vasarassvētku svinētājām – svētki jāsvin, nevis daudz par tiem jāspriedelē. Tāpēc – aicinu svinēt, izbaudīt, piedzīvot svētkus kopā! 

Pieteikšanās (līdz 21.maijam, bet – jo ātrāk pieteiksieties, jo labāk) un tad arī saņemsiet sīkāku informāciju par svētku norisi un dalības nosacījumiem. 

Zvaniet un/vai rakstiet – saulegunta@gmail.com, tālr.: 27811297 

Dalības maksa - par abām dienām - 25,- eiro, par svētdienu - 10,- eiro

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavasara sadziedāšanās RĀMAVĀ

  Tuvojoties Lielajai dienai arvien vairāk svarīgi iekustināt balss enerģiju. Atmodināt balsi, kas ziemā  bijusi iemigusi un rimtāka. Nu nāk...