svētdiena, 2023. gada 5. novembris

Saules stundas atgriežas

Saules gada tumšākajā laikā, mirkli pirms jaunās Saules dzimšanas atgriežas arī Saules stundas - laiks, kas piepildīts ar izzinošām sarunām, domubiedru tikšanās un sadziedāšanās prieku. 

Pirmais atjaunoto Saules stundu tikšanās laiks -  2023.gada 16.decembrī plkst. 14.00 Doles Tautas namā (Ķekavā, Rīgas ielā 26)

Šīsreizes Saules stundu izzinošā daļa būs veltīta mazākpieradinātai un retāk cilinātai tēmai - Kukaiņu simbolika tautasdziesmās. Mūsu viešņa filosofe, folkloras pētniece un praktiķe MĀRA MELLĒNA dalīsies atziņās par šo it kā vienkāršo un piezemēto tēmu. Bet arī kukaiņu pasaule un viņu dzīves apraksti dainās ir bagātīgi. Un ir vērts ieskatīties arī tajos. Ja pie čaklajiem kukaiņiem kā bitītēm vai skudriņām esam gana pieraduši, tad jāatzīst, ka citi dainās sastopamie kukaiņi un vaboles mums ir mazāk zināmi. Un mūsdienu cilvēkam pat sveši arī vizuāli un sadzīvē nesastapti. Bet tie tur ir - gan blusas un circeņi, gan citi. Un tur ieraudzīti visnotaļ amizantās norisēs, piemēram dodoties precībās greznos zīda svārkos tērpti, gan tikuši apšūti no kādas smalkas rokdarbnieces. Un tad ej nu saproti, vai viņa no lielā čakluma vai gluži otrādi, laiskuma ķerta, ķērusies pie tādiem smalkiem darbiem. Un cik tur joka un cik patiesības.

Savukārt sadziedāšanās daļa šai reizei ieguvusi nosaukumu Ziemas sadziedis un būs veltīta ziemas laika un jo īpaši Ziemassvētku tautasdziesmu izdziedāšanas priekam. Te nu katrs dalībnieks ņem līdzi dziesmas, kuras vēlas izdziedāt. Un likt tai dziesmu laimes akā to dziesmu, kuru grib citiem ierādīt. Drīkst ņemt līdzi arī savus mūzikas instrumentus un skaņu rīkus.

Rīkotāji ir gan Tradicionālās kultūras, izglītības un amatniecības biedrība JUMALA, gan Daugavas saime (no LDS), gan, protams, Gunta Saule pati.

Sirsnīgi aicināti visi interesenti!

Ieeja sarīkojumā par ziedojumiem.

Saziņai, sīkumu un neskaidro lietu noskaidrošanai noderēs tālruņa numus - 27811297 (var rakstīt arī Watsapp uz šo pašu numuru) 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Muzeju nakts un diena Vecpiebalgā

  18.-19.maijā notiks izbraukums uz Muzeju nakti un dienu Piebalgā.