piektdiena, 2023. gada 21. jūlijs

Grāmatnieki ceļo. Saurieti un Skalbes biogrāfiskā romāna tikšanās svētki



Pavisam drīz būs viena īpaša reize, kad Grāmatnieki ceļos uz kādas īpašas grāmatas atvēršanai veltītu izrīkojumu mūsu iemīļotajos Saulrietos, Uz Kārļa Skalbes vasaras māju Vecpiebalgā. Par to, kas Saulrietos notiks 30.jūlija pievakarē, rakstīts zemāk rakstā. Bet Grāmatnieki turpu dosies ierastā veidā - busiņā ar sākumu Rīgā. Iesaku ļoti nekavēies tiem, kurus šis brauciens saistītu, jo daudz brīvu vietu mūsu pulkā šai Ceļojumā vairs nav vis atlicis. 

Ja kādu vēl šis saista, rakstiet vai zvaniet - 27811297 (Guntai)

Kas tad īsti notiks Saulrietos? Gluži nesen LKKF atbalstīta sērijā Es esmu ir iznācis Svena Kuzmina romāns Skaistums un nemiers par vēlākā rakstnieka, dzejnieka un sabiedriskā darbinieka jaunības gadiem. Rīgā grāmatas Atvēŗšanas svēki jau bijuši, bet Saulrietos vēl tikai būs. Lūk ko stāsta K.Skalbes muzeja - Vasaras mājas Saulrieti Vecpiebalgā ļaudis: 

"Drīz 30. jūlijs, Vecpiebalgas svētki, un tā nu ir gadījies, ka tieši tajā dienā memoriālajos muzejos "Saulrieti" un “Kaikaši” notiks literārisks izrīkojums ar mūzikas elementiem “Skalbes, Austriņa un Kuzmina sadraudzības vakars”. 

Kārlis Skalbe reiz minēja, ka viņa iemīļotais autors Mopasāns visas savas labākās domas esot atradis sarunās ar draugiem. “Satikšanās uz ielas vai kafejnīcā, kad drauga pirksti pieskaŗas jums pie rokas ar kādu jautājumu, – var dot jums nejaušu apgarojumu,” rakstīja Kārlis. Tā nu arī mēs viņa “Saulrietos” tiksimies, lai pēc patikšanas izrunātos par mūsdienu un Kārļa laikmeta literatūru.

Piedalīsies dzejnieks Toms Treibergs, rakstniece, teoloģe Ilze Jansone un rakstnieks Svens Kuzmins. Tas droši vien kaut ko lasīs no sava jaunā romāna par Kārļa Skalbes jaunību “Skaistums un nemiers”.

Pie klavierēm uzstāsies Romāns Vendiņš, līdz ar ko nav izslēgtas arī dejas.

Un tad, no mūzikas un sarunām saviļņoti, varēsim iet pastaigā uz Kārļa drauga Antona Austriņa dzimtajiem “Kaikašiem”, lai tur kopā ar Andri Akmentiņu veltītu īpašu prozas lasījumu arī Austriņa unikālajai personai.

Laipni gaidīts tiks katrs, kam nav vienaldzīgi mūsu gara dārgumi, jo vairāk tādēļ, ka ieeja pasākumā būs bez maksas.

Sākums piecos pēc pusdienas.

Pasākumu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds"


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Muzeju nakts un diena Vecpiebalgā

  18.-19.maijā notiks izbraukums uz Muzeju nakti un dienu Piebalgā.