sestdiena, 2020. gada 25. janvāris

Par Svecaini Sveču mēnesī


Audrone Mickute, Pērkona zirgi (Perkūno žirgai)
2020.gada 31.janvārī plkst. 18.00 Rīgas Centrālās bibliotēkas Lasītāju zālē (Brīvības ielā 49/53, 2.stāvā) notiks Latvijas Dievturu sadraudzes ikmēneša sanāka. Šai reizē aicinām uz izzinošu sarunu un sadziedāšanu par SVECAINI un Sveču mēnesi tradicionālajā gadskaitē, par tā svētīšanas tradīciju, simboliem un līdzībām kaimiņtautu tradīcijās. Sarīkojumu vada Gunta Saule un folkloras kopas RĀMUPE dalībnieki. 

Daudziem Sveču diena ir tuva un mīļa, dažiem šķiet, ka tā tikai un vienīgi kristiešu tradīcija. Taču manā zināšanu laukā rodama vēsts par to, ka Sveču dienas svētīšanas sākumi ir bijuši krietni vien pirms kristietības ienākšanas Latvijas teritorijā. Un arī kristietības valdīšanas laikā. Sveču dienas pamats un iemesls ir saistīts ar dabas, kosmosa un cilvēka dzīves ritmu, esību, saturu un izaugsmi. Kopā ar domubiedriem, Katlakalna folkloras kopu RĀMUPE, esmu šo iekšējo zināšanu un līdzīgi domājošo, - no latvju-baltu senās viedas pētniekiem Jura Bregžes, Andra Mičuļa, Modra Slavas, un citu, arī Ziemeļu pasaules Tradīcijas pētnieku un praktiķu vēstījumu pārbaudījusi dabā, piedzīvojusi, un esmu tiešām guvusi tam apliecinājumu. Tā ir sena un dzīva, ar uguni saistīta tradīcija. Ar auglības ritiem dabā un cilvēkā, ar kustības ritiem kosmosā. Ja vēlamies saskaņoties, svētam Sveču dienu. 

Šai reizē pastāstīšu gan par avotiem un atziņām, kuras vairāk teorētiskas, gan par to, kāda ir konkrētā Svecaines svētīšanas pieredze. Kā to var veidot sev katrs pats. Kopā ar RĀMUPES dalībniekiem izdizedāsim arī dažas Sveču laikam un Sveču nēnesim atbilstošas dziesmas. 

Aicināts pievienoties ikviens interesents.

Sīkākas ziņas un pieteikšanās - Gunta Saule (tālr.: 27811297, e-pasts: saulegunta@gmail.com)





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Muzeju nakts un diena Vecpiebalgā

  18.-19.maijā notiks izbraukums uz Muzeju nakti un dienu Piebalgā.