otrdiena, 2019. gada 14. maijs

Kad nosvētīti Ūsiņi - gaidām Vasarassvētkus

Tradīcijā mazāk pazīstami, retāk (joprojām) svētīti. Tomēr, pateicoties pētniekiem-praktiķiem arvien vairāk atjaunināti, izzināti, piedzīvoti.

Es vairāk vados pēc Mēness kalendāra, kas gada aplī vēl vairāk kā pēc Saules apļa skatoties, iezīmē spirāli, ciklisko laiku. Tas mūsu tradīcijai ir ļoti raksturīgi. Mēness Dainās ir ļoti daudz aprakstīts. Un ļoti dažādi. Tāpēc es par svarīgu uzskatu arī Mēness kalendāru, laikskaiti, ņemot vērā gan Sauli, gan viņas attiecības ar Mēnesi.

Tātad, - mans pavadonis ir Saules-Mēness kalendārs Dievam, Dabai, Atelpai. Un pēc tā - Jaunmēness ir vīru un puišu svētku (un iezīmīgo dienu) laiks. Puišiem, nevis puikām. Pilnmēness - iezīmīgais laiks sievām un meitām. Meitām, nevis meitenēm. Ūsiņi - puišu iesvētību laiks, Vasarassvētki - pārsvarā jaunuvēm, bet arī sievas ir tajos iesaistītas jo faktiski viņas ir to rīkotājas, vīkšējas.

Zinu, ka daudzi Vasarassvētkus uzskata tikai un vienīgi par kristiešu baznīcas svētkiem, bet atceramies faktu - VISI senie svētki un iezīmīgās dienas bija "sagrozīti", samainīti datumi un jēga.

Tāpēc ir svarīgi atjaunot, veidot, turēt seno. Nepazaudēt svarīgās iezīmīgās dienas. Un to seno jēgu.

Šogad Vasarassvētki - maija pilnmēnesī - Lapu mēneša pilnmēness šai gadā - 20.maijs. Es ar saviem domubiedriem mazliet atkāpjos no konkrētā datuma un svētīsim 19.maijā. Arī tāpēc, ka reālais pilnmēness arī ir 19.maijā plkst. 00.11.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Muzeju nakts un diena Vecpiebalgā

  18.-19.maijā notiks izbraukums uz Muzeju nakti un dienu Piebalgā.