otrdiena, 2019. gada 1. janvāris

Mazas pērles lielā novadā. 2.ceļojums


Projekta "Mazas pērles lielā novadā", kas atbalstu saņēmis Baukas novada projektu konkursā, otrais izbraukums notika pašās jūlija beigās. Un šai reizē ceļojums aptvēra vienu no Latvijas divupēm - nelielo zemes gabaliņu starp Mūsu un Mēmeli.

Ceļš, kā iecerēts, sākās Iecavā, un tad caur Bausku, kā gan citādi, iegriezās Ceraukstē, kur bibliotēkas vadītāja Baiba Strautmale mūs izveda īsā vēsturiskā pastaigā pa Ceraukste apkārtni un tās īpašajiem ļaudīm. Te improvizētā spēlē "Gribu būt miljonārs" varējām pārbaudīt savas zināsanas par vienu no dižākajiem ceraukstiešiem Vili Plūdoni.

Tālāk ceļš veda uz skaisto Rutas Šteinbergas dārzu. Pati bioloģe pēc izglītības būdama, šī aizrautīgā meistare ir izvedojusi un tuprina veidot dārzu - augļu, krūmu un puķu dārzu, kurā ir sava vieta augļu kokiem, sava krāšņumaugiem. Gan vietējiem un pat klasiski seniem un pārbaudītiem, gan jaunumiem un Latvijā tik lēnām ieradināmiem. Rutas dārzā arī baudījām gardas tējas, pašas dārznieces ceptu maizi un tuvo kaimiņu un draugu dravās ievāktu medu.

Izstaigājuši dārzu un ļāvušies miera un atpūtas mirkļiem devāmies tālāk - uz Brunavu, kur mūs piesaistīja gājēju tilts pāri Mēmelei un iespēja apstaigāt arī upes otru krastu - Jaunsaules pusi. Šis Brunavas vanšu tilts arī ir vienīgais, kas abus upes krastus aptveramā attālumā savieno. 

Pēcpusdienu vadījām senajā lauku sētā, kas savulaik piederējusi kādai zemgaliešu dzimtai, bet tagad atdāvināta Bauskas novadam. Jā, tā ir tā pati sēta un māja, kurā dzivojis jau kopš bērnības un skolas gadiem labi zināmais dzejnieks Vilis Plūdonis. Tuvējā kapsēta, kur apglabāti gan Plūdoņa vecāki, gan viņš pats un viņa pēcnācēji. Tad izstaigājām nesen jaunināto ratnīcas ēku un apskatījām tajā iekārtoto zemgaliešu sētas dzīvi un darbus atspoguļojošo krājumu. Muzeja apskati jauki papildināja folkloras kopas Laukam pāri dalībnieku dziesmas tematiski iekļaudamās senajos stāstos. Joprojām ir prieks lūkoties garām lēni plūstošās Mēmeles ūdeņos un lēzenajos krastos.

Diena noslēdzās kopīgā mielastā Lejenieku sētas rimtajā pagalmā. Mūs pārņēma rāms karstās  pēcpusdienas miers un piepildīts nogurums. Tad devāmies mājup ar sirsnīgu cerību šķirdamies gaidot nākamo ceļojumu, kas iecerēts septembra sākumā.

Saite uz attēliem - ŠEIT

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Muzeju nakts un diena Vecpiebalgā

  18.-19.maijā notiks izbraukums uz Muzeju nakti un dienu Piebalgā.