sestdiena, 2023. gada 16. septembris

Mazas pērles lielā novadā. 3.Ceļojums


Ir noslēdzies arī trešais Tradicionālās kultūras, izglītības un amatniecības biedrības JUMALA rīkotais brauciens Bauskas novada pašvaldības atbalstītā projekta "MAZAS PĒRLES LIELĀ NOVADĀ" ciklā. Šai reizē pērles meklējām Stelpes, Bārbeles un Skaistkalnes pusē. Un kā tas bija arī iepriekš un kā norāda projekta kopnosaukums, meklējām un satikām pērļainus ļaudis, un baudījām pērļainas vietas.


Par laiku varam teikt, ka lai arī dienas pirmajā pusē saulīte  pa zemes virsu gluži netecēja, tomēr laiks bija silts un maigs un pēcpusdienā mākoņu segas tomēr tika atbīdītas saule pati mūs dāsni apveltīja ar siltumu un gaismu. Izlīkumojuši pagaidām vēl vietām grantainos lielceļus sasniedzām mūsu pirmo pieturas vietu - Sporta un atpūtas parku Pīlādži. Parku izrādīja un to sākumus un attīstības ceļus izstāstīja viena no parka saimniecēm un uzturētājām. Pīlādži ir vieta, kas tapusi salīdzinoši nesen un tomēr tās krāšņums jau labi pamanāms un novērtējams. Pīlādži labi zināmi motobraucēju aprindās, jo šeit ir izveidota un iekārtota starptautiskām prasībām atbilstoša mototrase. Taču nedomājiet, ka te ir tik braucēju izdangātas rises zemē. Pašai trasei blakus ir labiekārtots ainavu parks ar daudzveidīgiem koku un krūmu stādījumiem, zivju dīķis ar bagātīgiem zivju krājumiem,  arī laukums koncertiem un citiem saviesīgiem sarīkojumiem, telšu vietas. Un šogad pirmo gadu te ir pieejamas arī labiekārtotas kempinga mājiņas ģimenēm un draugu atpūtai.

Bet kopumā Stelpē mūsu pavadone bija vietējās bibliotēkas vadītāja Rita Matuševa. Un tālāk mūsu ceļš veda uz vienu no senajām kapsētām, uz Ķēkutu kapsētu, kurā atrodas arī Pliekšānu dzimtas kapi. Šeit apglabāts Raiņa vectēvs un viņa ģimene. Kapsēta gluži neliela un lielu daļu no tās aizņem kapu kopiņas ar Pliekšānu zīmotnēm piemekļos un kapu plāksnēs.


Tālāk ceļš veda uz Bārbeli, kur mūsu pavadonību pārņēma Brigita Krauze, šīgada simtgadnieces, Bārbeles pagasta biliotēkas vadītāja. Kad Tu skaties kartē, tu ieraugi netālu no Bārbeles centra vietu ar savādu vārdu - Sutras. Te saimnieko radoši, muzikāli ļaudis. Radoša un smalka saime. Ar pašu iekoptu un lolotu svētvietu. Sutru mājas līdz ar radīšanas leģebdām apvīto Sutru piramīdu  pašreizējās saimnieces iegādājušās nesen. Bet lolojums un tieši viņu devums to patlabanējā skaistuma uzturēšanā, ir krietni jūtams. Sutru piramīda kādam ir svētvieta, kādam pārdomu vai apceres vieta. Te labi skan mūzika un dziesma.

Bārbeles pašas vietu un ļaužu stāstus klausījāmies bibliotēkā, Brigitas stāstītus un dabā rādītus - kā Bārbalas skulptūriņu, savādos kapa pieminekļus un to nostāstus. Veldzējumu guvām pie sērūdeņu avota. To dēvē gan par svētu, gan dziedinošu. Ar pateicību saņēmām tā dāvātos ūdens malkus.


No Bārbeles taisni lejup kā no kalna lejā, tā Mēmeles (vai Nemuneles) sentekā iekšā. Un Skaistkalnē. Ar ko tad tā slavena? Pēdējā laikā daudzus savaldzinājis atjaunotais baznīcas tornis un pati ēka. Bet vēl senāk Skaistkalne slavena ar karsta kritenēm, kam veltīta jauka un atraktīva ekspozīcija pilsētas centrā. Bet dabā - i Mēmeles krasti ar 1836 apkārtLatvijas zīmi, ar meža takām un kritenēm dabā. Diena noslēdzās ar kopīgām pusdienām un garām braucot iegriešanos senajā Mēmeles parkā.  Vēl baudot garāmplūstošās lēnās un rimtu krastu upes ūdeņu virmojuma pieskārieniem. 

Tāds bija šis ceļojums. Šķīrāmies ar cerību tikties un ceļot vēl un atkal, jo nebūt ne viss Bauskas novads šais trijos ceļojumos tika redzēts. Tik maza daļa. 

Plašāks fotoattēlu klāsts - https://photos.app.goo.gl/DRaSpNqNEjwfGZdb8

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Muzeju nakts un diena Vecpiebalgā

  18.-19.maijā notiks izbraukums uz Muzeju nakti un dienu Piebalgā.